Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

UKOLIKO IMATE OVE SIMPTOME, JETRA VAM JE OBOLJELA: SA 5 NAMIRNICA MOŽETE DA JE REGENERIŠETE

Jetra je najveća žljezda u ljudskom tijelu, u kojoj oko 300 milijardi ćelija jetrenog tkiva, zvanih hepatocit, obavljaju više od 500 različitih fizioloških funkcija, od kojih su mnoge neophode za održavanje života.

Ilustracija
  • Njeno značenje se još više ispoljava u različitim bolestima u kojima uzročnici na razne načine mogu oštetiti njenu građu i funkciju i dovesti do oboljenja – upozorava prof. dr sc. Duško Kardum, gastro-enterolog-hepatolog iz Zavoda za gastroenterologiju KB-a Dubrava.

Dodaje da bolesti jetre mogu zahvatiti sve njene dijelove – jetrene ćelije, žučne kanale, krvne i limfne sudove. Najčešće bolesti jetre su alkoholna i virusna bolest jetre, masna jetra i oštećenje jetre lijekovima.

Simptomi bolesti jetre:

    Umor i manjak energije i generalno loše stanje organizma

    Usporena probava, povremene mučnine i povraćanje

    Problemi s kožom (svrab i promjena boje kože, odnosno žućkasti ten)

    Bolovi u području stomaka, ispod desnog rebrenog luka

    Taloženje masnoća oko struka

Zdrava dijeta, dovoljno vode i kretanje za zdravlje jetre

– Zdrava dijeta za zdravu jetru podrazumeva pijenje jedne do dvije litre vode na dan, svakodnevnu fizičku aktivnost i velike količine povrća, posebno tamnozelenog, kao što su radič, rukola, raštan i slično, kao i voće, posebno jabuka, krušaka i drugih voćaka koje su bogate pektinom. U ishrani svakako treba da budu zastupljene žitarice, grašak, pasulj, grahorice, orasi i semenke. Mediteranski tip ishrane, bogat maslinovim uljem i ribom, vrlo je dobar jer su maslinovo ulje i riba sigurni čuvari jetre – ističe prof. dr Kardum.

Top pet namirnica za jetru

Tamnozeleno lisnato povrće – blitva, kupus, raštan i slično povrće izuzetno su bogati hlorofilom i brojnim antioksidansima koji deluju kao “čistači jetre” i sudeluju u očuvanju ćelija jetre.

Gorko povrće – artičoke, špargle, cikorija, radič, rukola, maslačak, brokoli, kupus, kelj i karfiol sadrže glukozinolate koji povećavaju enzimsku aktivnost jetre i njenu sposobnost da neutrališe djelovanje toksičnih materija.

Korjenasto povrće – prvenstveno mrkva, cvekla i pešun sadrže biološki aktivne materije i mikronutrijente koji pojačavaju djelovanje enzima bitnih za eliminaciju toksina iz jetre. Stoga se savetuje njihova upotreba u izradi svježih domaćih sokova.

Svježe voće – stručnjaci najviše preporučuju voće bogato pektinom, kao što su jabuke, kruške i bobičasto voće, koji između ostalog utiču na sniženje holesterola u krvi.

Citrusi – sadrže veće količine vitamina C, za koje se smatra da podstiču proizvodnju žuči, a time i otapanje štetnih materija i njihovu eliminaciju. Isto tako ubrzava razgradnju masti kod oboljelih od masne jetre.

loading...