Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

TREBA LI ZUBE PRATI PRIJE ILI NAKON JUTARNJE KAFE? ODGOVOR ĆE VAS IZNENADITI

Ako i vi, kao većina ljudi, čim otvorite oči morate imati spremnu kafu, možda je vrijeme da razmislite što još treba uključiti u jutarnju rutinu. Bilo da pijete čistu crnu kafu, vruću ili mlaku, sa šećerom ili s mlijekom, jednu biste stvar trebali napraviti prije nego uzmete prvi gutljaj: oprati zube.

Prema riječima Christine Meiners, stomatologinji neprofitne organizacije CommuniCare Health Centers, trebali biste zube prati prije ispijanja kafe, jer ćete upravo tako spriječiti nakupljanje mrlja; ako ih operete, te mrlje se neće imati za što primiti i bit će ih puno manje.

Kiselost koja se stvara ispijanjem kafe čini caklinu osjetljivijom na bilo kakva oštećenja, ali ako operete zube prije kafe, to ćete spriječiti. Meiners navodi kako zube nakon kafe ne morate prati ponovno, dovoljno je samo da ih isperete vodom. Dodaje i kako pranjem zubi nakon ispijanja kafe samo utrljavate kiselost u zube što može samo uzrokovati štetu u vaše zube učiniti osjetljivijima.

Ako ovu napomenu zaboravite i operete zube nakon prve kafe, neće se ništa pretjerano promijeniti kada je u pitanju zdravlje zubi, ali svakako to ne biste trebali ponavljati jer će se pretvoriti u hronično stanje gdje će doći do jakog oštećenja zubne cakline.

Za one koji jednostavno ne mogu zamisliti da ne peru zube nakon prve kafe, stručnjaci savjetuju da pričekate barem 30 minuta prije nego četkicu uzmete u ruke.

Inače, pranje zubi četkicom, čišćenje koncem ili ispiranje vodicom, pa čak i korištenje žvakaćih guma, može služiti kao osvježenje usne šupljine, ali ljekari savjetuju da koristite one bez šećera kako bi se stimulira proizvodnja sline, prirodnog zaštitnog faktora vaše usne šupljine.

Jeste li sigurni da znate kako se zubi pravilno peru?

Dobra četkica treba imati što više vlakana koja nikako ne smiju biti tvrda da ne bi slučajno uzrokovala nastajanje povlačenje desni i abrazija u području zubnih vratova. Kad već imamo dobru četkicu, važno je znati pravilno ju koristiti. Postoji nekoliko tehnika pranja zubi, od kojih se preferira kružna, doduše uz male modifikacije. Važno je da pranje zubi obuhvati kako svaki zub i svaku njegovu plohu tako i da kružnim pokretima masirate zubno meso. Jednostavno rečeno, prislonite četkicu za zube pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na aksijalnu osovinu zuba tako da pola niti pokriva zub, a druga polovica zubno meso.

Kružnim pokretima polako pređite sve zubne plohe gornje i donje čeljusti. Kao što odvojite vremena za oprati kosu ruke i slično, jako je važno odvojiti malo vremena pred ogledalom u kupaonici i za zube. Jako je važno da zube perete u stojećem položaju i da se pri tome gledate i pratite što radite. Naravno, zapamtite da jači pritisak ne znači bolje oprani zubi. I ne samo to, bar jednom si dajte truda, uzmite sat i mjerite koliko traju tri minute kad se peru zubi. To je najbolji način da se uvjerite da vaše pranje ne traje toliko. No najsigurnija provjera kako smo oprali zube je naš jezik. Pređite jezikom sve plohe zubi i provjerite da li ste to zaista dobro napravili. Ako su sve besprijekorno glatke i bez naslaga možete biti sigurni da ste uklonili ostatke hrane i već formiranog plaka, piše Ordinacija.hr.