Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

Šta se zapravo događa koži ako ne uklonimo šminku prije spavanja?

ezavisno od toga koje svote trošite na kvalitetne kremice, tonike, serume, micelarne, losione i ine preparate, svaki put kad zaspete sa šminkom pomjerate se nekoliko koraka unazad.

Sljedeći put kad se nađete u krevetu i kroz glavu vam prođe misao da niste odradili večernju njegu kože – bez pregovaranja trk u kupatilo! Ili barem držite vlažne maramice za uklanjanje šminke na noćnom ormariću, sami sebe najbolje poznajete pa sami odlučite koja metoda će vas disciplinovati.

Prvi korak je svakako da se suočite sa stvarnim posljedicama i saznate šta se to zapravo događa s vašom kožom ako preskočite uklanjanje šminke prije spavanja.

sminka9

Veliki broj make-up proizvoda sadrži sastojke poput silikona, koji začepljuje pore. Ako imate i najmanju sklonost prema aknama, začepljene pore će podstaknuti njihov razvoj, a u “najsretnijem” scenariju koža će vam samo postati kvrgavija. Začepljene pore takođe sprečavaju otpuštanje prirodnog sebuma, što osim akni, može za posljedicu imati povećanje pora.

Preskakanje večernje njege kože lica takođe vodi ubrzanom starenju kože, jer šminka može zadržavati prljavštinu iz okoline i slobodne radikale koji oštećuju ćelija kože, uključujući kolagen. Uz to će vam se koža više isušivati, što će doprinijeti starenju kože i stvaranju novih te produbljivanju postojećih bora.

Još jedan nepoželjan efekt kojem će ne skidanje šminke svakako doprinijeti jest beživotan i umoran utisak te neujednačenost tona kože.

Posebno je važno skidati šminku koju nanosimo oko očiju, jer osim što može izazvati različite infekcije može uzrokovati prekomjerno ispadanje trepavica.

Tokom spavanja odvija se najefikasnije obnavljanje ćelija cijelog tijela, pa tako i našeg najvećeg organa. Neskidanjem šminke sprečavate taj prirodni proces, gdje vaše tijelo samo za vas odrađuje posao koji bi kozmetički proizvodi trebali samo nadopuniti, a ne unazaditi.

Novi.ba/Elle/Foto: Getty

loading...