Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

SEDAM NAMIRNICA KOJE NE SMIJETE JESTI NA PRAZAN STOMAK!

Svi znaju da je doručak najvažniji obrok u danu, ali mnogi nisu svjesni da u jutarnjim satima ne mogu jesti apsolutno sve što im padne napamet i što možda vole.

Ilustracija

Jogurt, šolja kafe i svježi sok od narandže je slika koju mnogi imaju u glavi kad zamisle savršeni doručak. Nažalost, samo su rijetki svjesni da nisu sve namirnice dobre da se unose na prazan stomak. Ovaj članak će vam biti i svojevrsni vodič šta od namirnica trebate izbjegavati ujutro.

Paradajz

Iakoje paradajz pun vitamina C i hranjljivih tvari, ipak ga treba izbjegavati jesti ujutro. Tanična kiselina iz paradajza povećava želučanu kiselinu štp može dovesti do želučanih tegoba. Zato svi vi koji imate probleme s jednjakom i čirom, izbjegavajte citrusnu hranu poput narandži, limuna.

Gazirana pića

Mnogi vjeruju kako je uredu bezalkoholna pića konzumirati na prazan stomak, bilo kad i bilo gdje, ali šta ako vam kažemo da pijenje pića na prazan stomak može prouzrokovati natečenost želuca ili nešto moda još i gore? Konzumiranje gaziranih pića u većim količinama povećava i kiselost želuca što može biti uzrok čak i raka jednjaka. Previše kiselosti može u želucu izazvati eroziju, ali i razne mutacije. Ozbiljni smo i savjetujemo vas da dva puta razmislite prije nego što posegnete za tom limenkom kole ili nekog drugog gaziranog pića.

Lisnato tijesto

Arhiva

Rano ujutro, lako je posegnuti za najbližom hranom i pojesti je nabrzinu prije nego što pobjegnete iz kuće na posao. Bez obzira imate li prazan želudac nakon buđenja ili jedete tek kasnije, možda ćete jednostavno zgrabiti brzi međuobrok poput peciva ili voća. Međutim, ta hrana nije najbolja za vaš stomak. Sadrži puno kvasca koji može iritirati želudac.

Začinjena hrana

Jedenje začinjenih jela na prazan želudac povećava izglede za iritaciju želuca, koja će dovesti do kiselih reakcija i grčeva. Bijeli luk, ljuti čili i đumbir primjeri su začinjene hrane.

Slatkiši

Šećer se vrlo lako probavlja, a kad uđe na prazan želudac, ljudsko tijelo ne može izlučiti dovoljno inzulina da bi održalo svoj normalni nivo u krvi. Štaviše, šećer je hrana koja stvara kiselinu i koja može poremetiti kiselo-alkalnu ravnotežu. Svi oni koji boluju od dijabetesa ili su u riziku za ovu bolest, trebaju izbjegavati slatkiše.

Jogurt

Jogurt je pun mliječnih kiselina koje imaju brojne zdravstvene koristi. Međutim, mliječna kiselina je neučinkovita zbog nivoa kiselosti praznog želuca koji ubija mliječne kiseline prisutne u ovim mliječnim proizvodima i dovodi do veće kiselosti. Zato je jogurt najbolje jesti kao užinu, sat ili dva nakon obroka.

Kruške

Kruške sadrže sirova vlakna, i kad ih jedemo na prazan stomak one mogu naštetiti osjetljivoj sluznici i dovesti do želučanih bolova. Ako ih već volite jesti, preporučujemo vam da ih kombinirate s nekim žitaricama ili kukuruznim brašnom.

loading...