Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

PROČITAJTE TRIKOVE ZA GUBITAK VIŠKA KILOGRAMA

Ukoliko tražite načine da izgubite višak kilograma dobijenih tokom lockdowna, ali nemate vremena i energije za neke posebne dijete, onda bi vam mogli pomoći neki jednostavni savjeti i trikovi.

PROTEINSKI DORUČAK

Unošenje proteina za doručak brzo pokreće metabolizam, a što prije “upalite motore”, to je bolje za mršavljenje. Potrudite se da u svakom obroku imate nemasno meso, od pilećih prsa, tunjevine, lososa, jaja, škampi, nemasnih mliječnih proizvoda, sojinog mlijeka pa do graha i leće.

KONTROLIŠITE KONZUMIRANJE GRICKALICA

Ljudi često jedu grickalice jer im je dosadno, a “lijek” za to je vruće niskokalorijsko piće koje treba piti polako. Možete izabrati zeleni ili bilo koji biljni čaj. Katehini u zelenom čaju ubrzavaju metabolizam i pomažu tijelu da brže sagorijeva masnoću. Izbjegavanje mlijeka i šećera u čaju se također preporučuje.

DOVOLJNO ŽVAČITE HRANU

Svaki put kad jedete, potrudite se da zalogaj sažvačete najmanje 25 puta prije nego ga progutate. Probava počinje u ustima zahvaljujući enzimima i pljuvački, tako da ćete pomoći probavnom sistemu tako što jedete polako. To će vam pomoći da uživate u hrani i omogućite želucu dovoljno vremena da signalizira mozgu kada je pun.

UNOSITE VLAKNA

Vlakna povećavaju volumen hrane bez povećanja mnogo kalorija. Osjećat ćete se duže sitim ukoliko unosite vlakna, a time ćete izbjeći prejedanje. Dan možete početi s malo zobene kaše.

ZAČINITE HRANU

Začini poboljšavaju ukus hrane, ali i stimulišu okusne pupoljke, što će pomoći da dobijete osjećaj sitosti. Kada jedete začinjenu hranu, jedite je polako i pijte više vode. Začini poput ljute parpike mogu ubrzati metabolizam oslobađanjem hromona poput adrenalina.