Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

Ovih pet namirnica VIŠE NIKADA NE SMIJETE STAVITI U MIKROVALNU!

Mnogi od vas ste ove namirnice vjerovatno već pripremali uz pomoć mikrovalne pećnice, ali možda niste znali da to i nije najbolja ideja.

jaje

1. Tvrdo kuhana jaja

Ne pokušavajte skuhati jaja u mikrovalnoj pećnici jer biste mogli doživjeti pravu malu kuhinjsku katastrofu. Naime, nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kuda izaći pa jaje može “eksplodirati”. Imajte na umu da se to najčešće događa tek nakon što kuhano jaje izvadite iz pećnice, a niko ne želi ostatke vrelog jajeta po svojim rukama, licu i kuhinji.

meso-nsl

2. Smrznuto meso

Odmrzavanje mesa u mikrovalnoj možda jeste brzo, ali ipak pokušajte izbjegavati taj postupak. Zavisno od toga kakav komad mesa imate, tanji dijelovi mogu se početi kuhati, a deblji i dalje ostati smrznuti. Ako imate mikrovalnu koja ne rotira namirnice, to dovodi do neravnomjerne distribucije topline zbog čega bakterije koje se nalaze u mesu i koje bi toplina trebala uništiti zapravo samo dodatno narastu i razmnože se. Zato je najsigurnije ostaviti meso da se odmrzne u frižideru.

463251-konzerva-ls

3. Mesne prerađevine

One u sebi sadrže konzervanse koji im produžuju vijek trajanja, a ti konzervansi postaju dodatno nezdravi za organizam prilikom zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici. Nalet zračenja u mikrovalnoj podstiče oksidaciju holesterola. Dokazano je da su nusprodukti te reakcije gori za naše arterije od “običnog” holesterola, prenosi portal Zadovoljna.

piletina

4. Piletina

Salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je detaljno skuhamo kako bismo eliminisali bakterije iz nje. Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj.

riza-2

5. Riža

Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada riži skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

loading...