Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

OVE TRI NAMIRNICE SA MALO KALORIJA NUTRICIONISTI NE PREPORUČUJU

Nije tajna da nutricionisti i dijetetičari preporučuju izbalansiranu ishranu sa pino voća, povrća i integralnih žitarica.

Iako oni većinom odbacuju hranu sa puno masti i šećera, neke namirnice koje su na policama supermarketa za njih nikako ne dolaze u obzir, iako imaju vrlo niske kalorijske vrijednosti.

PRELIV ZA SALATU BEZ MASTI

– Iako ovi prelivi imaju manje kalorija, oni su puni sastojaka koji se nikako ne mogu svrstati među zdrave. Smatram da preliv za salatu treba da ima masti, jer one nam daju osjećaj sitosti, ali i pomažu da apsorbujemo nutritivno vrijedne sastojke same salate. Preliv za salatu bez dodatih masti, za mene je isto kao i da kupim povrće bez vitamina i minerala. Prosto nema logike- kaže Keri Grisman dijetetičar nutricionista i autor knjige “Novi ja i poboljšana ishrana”.

LAJT JOGURTI I JOGURTI BEZ MASTI

– Jedan od najvećih mitova o ishrani je da će nas unošenje bilo kog vida masti obavezno ugojiti. Prekomjerno korišćenje ugljenih hidrata, proteina i masti svakako će uticati na povećanje težine. Bilo kakvo pretjerivanje zapravo ima taj efekat. Istina je da masti dodaju ukus, a kada se ukloni, umjesto nje se za tu svrhu dodaju zaslađivači i vještački ukusi. To nikako nije zdrav dodatak ishrani- kaže Šida Lenčevski, nutricionista, piše Blic.rs.

Pixabay

PIRINČANI KOLAČI

– Tradicionalna dijetalna hrana često ne djeluje, pošto vas uvijek ostavlja u iščekivanju još nekog zalogaja. Iako većina pirinčanih tabli nema više od 60 kalorija i 15 grama ugljenih hidrata, dok je jedete bukvalno imate osjećaj da jedete vazduh, pa završite tako što pojedete mnogo više nego što ste planirali. Ja smatram da je mnogo bolje istinski uživati u svemu što jedemo, i količinu kalorija smanjiti smanjivanjem porcije. Kada završite sa ovakvom hranom- kaže Lenčevska.

loading...