Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

OGLASIO SE HRVATSKI SUD, EVO ZAŠTO SU ODUZELI DIJETE SEVERINI: Pjevačica ne može vjerovati, SADA JE SVE JASNO!

Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kojem se odlučuje o životu jednog djeteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vrijeme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno da odluči, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada suca, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava djeteta je nedopustivo”

Nakon što je sudska odluka da Aleksandar Popović (7,5) od četvrtka, 28. novembra, živi kod oca Milana Popovića (54), a ne, kao do tada, kod majke Severine Kojić (47), uslijedile su burne reakcije javnosti.

Severina je u intervjuu koji je tim povodom dala rekla “Ne priznajem njihov sud”, a sudiju Teu Golub optužila je da nije donijela pravednu odluku.

677067-seve3-ls

Nakon njenih izjava i omalovažavanja suda, oglasili su se upravo iz Opšinskog građanskog suda u Zagrebu, gdje je donijeta ‘sporna’ odluka. Kako su saopštili, medijski natpisi pet dana unazad ‘služili da se obezvredi i omalovaži rad sudije Tee Golub’.

“Medijski je prostor korišćen kako bi se obezvrijedio sudski integritet sudije Golub čak i na ličnoj razini, a kojem je namjera očito i vršenje neprimjerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njen rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudija donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i svog slobodnog sudskog uvjerenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja.

severina-kojic

Kako je za donošenje odluke u porodičnim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija …), a kojim sudija kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka – socijalnih radnika, psihologa i sudskih vještaka. Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocene svih sprovedenih dokaza, a sudija je ne donosi zato što je neko majka deteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina”, stoji u saopštenju Opšinskog građanskog suda u Zagrebu.

severina

Još ističu da “sudija donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili htjeli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe djeteta i stavljaju svoje lične interese ispred interesa svog djeteta”.

“Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korišćenja pravnih lijekova. Odluke suda prvog stepena preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Obiteljskog zakona i Konvencije o pravima djeteta, iznošenje ličnih podataka djeteta, narušavanje detetovog prava na privatnost i djetetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugerišu da je sud roditelju “oteo” dijete ili je dijete “dodijelio” drugom roditelju.

seve

Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti detetu ili na neki drugi način krši djetetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom učestvovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici. Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kojem se odlučuje o životu jednog djeteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvrijedljive tvrdnje za vreme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno da odluči, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada suca, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava deteta je nedopustivo”, zaključuje OGS.

severina1
severina1

Osvrnuli su se i na anonime advokate koji su komentarisali cijeli slučaj za medije tvrdeći kako ti “ugledni anonimni advokati o osobinama sutkinje Golub nemaju nikakvih relevantnih uporišta, osim vređanja iste s ciljem stvaranja utiska kako je odluku u konkretnom predmetu donijela nekompetentna osoba”, prenosi Jutarnji.hr.

loading...