Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

NE BACAJTE KORU MANDARINE, NAPRAVITE OD NJE LIJEK: ALI EVO ZAŠTO TREBA BITI I OPREZAN S NJIMA

Mandarina ovih dana ima u izobilju, a osim ploda, mnogi vole i kore. I imaju odličan razlog za to. Ona se može iskoristiti na mnogo načina, a ono što je možda i najvažnije – može biti pravi lijek!

Ilustracija

Samo jedna mandarina može nam osigurati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C koji čuva naš DNK od oštećenja i jača imunološki sistem. Snižava i loš holesterol koji povećava rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti jetre i srčanih oboljenja. Mandarine mogu i smanjiti rizik od raka jetre, utvrdili su stručnjaci sa Univerziteta Kyoto u Japanu. Otkrili su da osobe koje pate od hroničnog virusnog hepatitisa mogu sniziti rizik od razvoja raka jetre ako piju svježi sok od mandarine.

Mandarine su odličan izvor dijetalnih vlakana, sadrže čak tri grama vlakana na 100 grama i pružaju duži osjećaj sitosti.

Ilustracija

KORE MANDARINE mogu poslužiti kao odličan izbor za ublažavanje kašlja i grlobolje. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u staklenku. Mljevene kore prelijte 40-postotnim medicinskim alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji 7 dana na tamnom mjestu. Ovako prtipremljenu, koru mandarine konzumirajte svaki dan do nestanka simptoma, jednu čajnu kašičicu nakon jela.

OPREZ! Ipak poznato je da svi oni koji imaju problema s jednjakom i čirevima trebaju izbjegavati određenu hranu od citrusa.

Limun, narandže, grejpfrut, mandarine… sadrže dosta vitamina C i blagotvorni su po zdravlje. Međutim, ujutru ih i ostali trebaju izbjegavati jer sadrže kiselinu koja može da napadne sluznicu i uzrokuje bolove u ustima i grlu. O tome više pročitajte u tekstu ispod…

loading...