Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

NAJEZDA BUBAMARA U SRBIJI, OPSJEDAJU KUĆE: Ovo je jedini način da ih se riješite!

Ponovo se Beograđani, ali i ostatak Srbije, muče sa napasnicima koji na sve načine pokušavaju da uđu u kuću. U pitanju su, naravno, smrdibube i bubamare. Međutim, ove bubamare nisu obične i nikako nije preporučljivo da se obračunavate sa njima.

Bubamara koja nas ovih dana muči je azijska bubamara, koja je u Evropu donesena kako bi se u plastenicima borila protiv biljnih vaši. Međutim, ovi insekti su se vrlo brzo prilagodili i životu van plastenika, pa već duže vrijeme okupiraju cijelu zemlju, i možete ih naći u svakom kutku svog stana. Pored toga što smetaju ljudima, smetaju i drugim bubamarama jer im otimaju glavni izvor hrane – lisne vaši.

– Kad vidite jednu, budite sigurni da slijedi još mnogo njih, jer odrasle jedinke ispuštaju feromon koji privlači ostatak grupe i tako u roju traže odgovarajuće mjesto za prezimljavanje. To je normalno ponašanje azijskih bubamara u jesen dok se roje pred hibernaciju. Za razliku od domaćih bubamara ulaze u kuće jer ih privlače osunčane, svijetle i tople površine. U Beogradu ih ima više u predjelima bogatim zelenilom – objašnjava za “Ženu” dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Razlike između domaće i azijske bubamare

bubb


Foto:Profimedia

Bubamara ima oko 4200 vrsta, rasprostranjene su svuda po svijetu, najviše na području umjerene klime. Od svih kontinenata Evropa je možda najsiromašnija: ima samo 80 vrsta. Najpoznatija je crvena bubamara koja na krilima ima sedam crnih tačkica i čije je latinsko ime Coccinella septem punctata. Većina njenih srodnica takođe su lijepih i živih boja s tamnim, najčešće crnim pravilnim tačkama. Ali nisu sve bubamare išarane, postoje i one čija su krilca crna, a tačkice crvene, žute ili narandžaste.

U prirodi, crno, crveno i narandžasto su upozoravajuće boje koje govore drugim životinjama ili insektima da to nije pravi izbor za ručak.

Međutim, ako ste u iskušenju da ih, kada ih ugledate u sopstvenom domu, ubijete, bolje razmislite dva puta, jer ova bubamara ima opak način odbrane!

bubaa


Foto:Profimedia

– Kad je bubamara u opasnosti brani se refleksnim krvarenjem, odnosno ispušta tečnost (hemolimfu) iz nožnih zglobova. Ta tečnost sadrži jedinjenje kokcinelin koji odbija većinu ptica i mrava. Kad ih nađete u kući, ne bi ih trebalo ubijati i gnječiti, preporuka je da se sakupe lagano metlom ili usisivačem kako bi se izbjegao eventualno nastanak hipoalergenih reakcija kod osjetljive populacije ili osoba sa oslabljenim imunitetom. Vrlo rijetko su moguće iritacije oka ili astmatični napadi, a alergije koje izazivaju rezultat su izmeta i dijelova tijela koje ostavljaju za sobom – objašnjava dalje dr Aleksić.

Dakle, kada vidite ovu bubamaru u kući, metlu u ruke i gledajte da je izbacite kroz prozor živu i zdravu – ne samo da biste izbjegli smrad i eventualnu alergijsku reakciju, već i zato što je Pravilnikom o odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste određeno da je kazna za ubijanje ovog insekta 15.000 dinara!

Novi.ba/Žena.Blic:rs

loading...