Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

MOŽETE LI BITI ZDRAVI IAKO SE BORITE S PREKOMJERNOM TJELESNOM TEŽINOM

Ukoliko imate problema s prekomjernom težinom, ali ste ipak uspjeli izbjeći hronične zdravstvene probleme poput visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, možda vam gubitak kilograma i neće biti prioritet. Međutim, zbog toga se ne smijete opustiti.

Pixabay

Tačnije, analiza petogodišnjih podataka uzetih od 3,5 miliona ljudi, među kojima su se nalazili oni s preniskom tjelesnom težinom, normalnom težinom, prekomjernom težinom i oni koji su pretili, možda je razlog za zabrinutost.

Istraživači su otkrili da čak i ako ljudi nisu imali metaboličke bolesti na početku vođenja evidencije, oni koji su bili gojazni imali su veću vjerovatnoću od onih s normalnom težinom da vremenom razviju zdravstvene probleme. Ti zdravstveni problemi uključuju koronarnu bolest srca, cerebrovaskularnu bolest, zatajenje srca i periferne vaskularne bolesti (poremećaj cirkulacije koji pogađa krvne žile izvan mozga i srca).

Pixabay

Međutim, niko nije potpuno imun na zdravstvene probleme. Istraživači su također otkrili da imati normalnu težinu ne mora nužno eliminirati rizik od metaboličkih poremećaja, poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa.

Zapravo, deset posto onih s normalnom težinom imalo je barem jedan metabolički problem. S druge strane, bez obzira na težinu, što više srčanih markera imate, veći je i vaš rizik za srčana oboljenja poput srčanih napada, piše Health24.

Istraživanje naglašava važnost redovnih zdravstvenih pregleda i poznavanje vašeg holesterola (ukupnog HDL-a i LDL-a) i triglicerida, krvni pritisak (sistolički i dijastolički) te šećer u krvi. Tada možete raditi sa svojim ljekarom na promjeni životnog stila kako biste poboljšali svoje zdravlje i neutralizirali faktore rizika, bez obzira na to da li gubitak težine treba biti dio plana.

loading...