Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

MALI TRIKOVI ZA KUHANJE: Šta ako je juha preslana? Kako reciklirati ulje za još jedno korištenje? I još mnogo toga!

Prilikom kuhanja nerijetko nam se događaju sitne nezgode, za koje nam se u tim trenucima čini da nema spasa. Ali, kao i za sve, tako i za ove situacije, postoje načini kako ih riješiti.

U nastavku vam donosimo neke od rješenja malih nezgoda u kuhanju.

kuhanje-6601

Baš te se veselili obradovati svoju obitelj domaćom juhicom, kad ono presolili ste je. Hm, što sada? Ma ne morate je bacati! Preslanu juhu još uvijek možete spasiti i učiniti je fenomenalnog okusa. Ako vam je u juhu upalo previše soli, jednostavno stavite u nju sirovi i oguljeni krumpir, koji izvadite iz juhe prije posluživanja. Ako nemate krumpira, pomoći vam može i čaša vode ili prstohvat smeđeg šećera.

ulje-tava-pixabay

Ako želite ulje na kojem ste kuhali koristiti još jednom, trebate ga reciklirati. Reciklirati ulje možete tako da ga zagrijete na tavi, na laganoj vatri pa mu dodate malo đumbira. Đumbir ostavite potopljen u ulju 15-ak minuta, nakon čega će ulje biti kao novo. Đumbir će iz ulja pokupiti sve mirise i okuse, a trebate paziti da poprimi zlatno smeđu boju.

sampanjac1

Kako bi prilikom posluživanja šampanjac bio bolji, prije ulijevanja šampanjca u čaše, trebate čaše isprati s malo bijelog vina. Bijelo vino će pomoći da se ubrza stvaranje mjehurića i pjene te da se spriječi izlijevanje šampanjca iz čaše.

limun

Kako bi prilikom istiskanja limuna iz njega dobili što više soka, prije istiskanja limuna, limun prvo vrtite po rukama ili preko kuhinjske površine uz blagi pritisak, kako bi prilikom tog pritiska pukle sitne vrećice u limunu koje sadrže sok.

kockice-leda

Ako vam se žuri napraviti led, znajte da će se prije napraviti kockice leda od prokuhane vode, nego od vode dodane direktno iz slavine.

cesnjak-1200x800-1200x640

Miris luka ili češnjaka nakon kuhanja s ruku možete ukloniti tako da ruke istrljate običnom žlicom, koja će pokupiti sve neugodne mirise s vaših ruku.

masnoca

Višak masti iz jela možete ukloniti tako da jelo isključite na nekoliko minuta i stavite ga sa strane. Za ovo vrijeme najveći dio masnoće iz jela će isplivati na površinu pa ćete ih lakše ukloniti. A kako bi još više olakšali uklanjanje masnoća iz jela, pored lonca stavite kockice leda koje će stvrdnuti masnoću ispliavanu na površinu pa će vam je još lakše biti maknuti.

Novi.ba/Savjetnica