Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

KOMBINACIJA OVIH NAMIRNICA JE NAJBOLJA ZAŠTITA OD RAKA DEBELOG CRIJEVA: Ljekari kažu da tanjir treba da izgleda OVAKO!

Flavonoidi su jedinjenja koja su prirodno prisutna u voću i povrću. Naučnici već 20 godina znaju da mogu spriječiti rak debelog crijeva, ali nisu u potpunosti razumjeli temeljnu biologiju.

Sada, nova studija opisuje molekulski mehanizam putem kojeg proizvod varenja flavonoida može pod određenim uslovima smanjiti rast ćelija raka. U početku su istraživači mislili kako aspirin može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

rak-debelog-crijeva

Međutim, uvidjeli su da derivat salicilne kiseline nazvan 2,4,6-trihidroksibenzojeva kiselina može usporiti rast ćelija raka.

debelo-crijevo

Flavonoidi se počinju razgrađivati ​​nakon što uđu u crijeva, a bakterije crijeva smanjuju dalje u metabolite kad uđu u debelo crijevo.

rak-debelog-crijeva

Promatrajući ove procese, naučnici su predložili da se antikancerogeni efekti flavonoida događaju zbog njihovih metabolita. Jedan od tih metabolita je molekul 2,4,6-THBA. Istraživanje na 2,4,6-THBA otkrilo je da metabolit ne može ući u stanice bez pomoći transportera proteina zvanog SLC5A8.

voce-i-povrce

Zato naučnici preporučuju da najmanje dvije trećine tanjira napunimo povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama te mahunarkama, a trećinu, pa i manje od toga, proteinima životinjskog porekla (meso, piletina, riba, jaja, mlečni proizvodi).

povrce

Novi.ba/Espreso.rs

loading...