Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

BROJ KILOGRAMA MOŽETE SMANJITI NA PRIRODAN NAČIN: DIJETA NE MORA BITI GLADOVANJE

Postoji više načina kako se može smanjiti apetit, ali neobaviješteni najčešće posegnu za pilulama. Proizvođači tableta za suzbijanje apetita tvrde da njihov proizvod efikasno i sigurno smanjuje apetit i djeluje na gubitak težine. Ono što obično ne čujete jesu neželjene, štetne nuspojave.

Ilustracija

Umjesto pilula koje uvijek nose neki rizik, postoji niz prirodnih metoda uz pomoć kojih se može apetit regulirati i smanjiti na siguran, prirodan način.

Riječ je, prije svega, o izboru hrane. Prehrana zasnovana na proteinima ili mastima može smanjiti osjećaj gladi, odnosno potisnuti želju za hranom. Proteini i masti su efikasniji za zadovoljenje gladi i bolje zasićuju organizam od ugljenohidratne hrane.

Da bi apetit bio pod kontrolom, najbolje je neke izvore ugljenih hidrata zamijeniti proteinima i zdravim mastima. Na primjer posnim mesom, jajima, grahom i graškom, proizvodima od soje, grčkim jogurtom.

Umjesto zasićenih treba koristiti zdrave masti iz prirodnih izvora kao što su orašasti plodovi i sjemenke, avokado i maslinovo ulje.

Dokazan je uspjeh ispijanja vode prije svakog obroka, jer je istraživanjima potvrđeno kako pijenje velike čaše vode neposredno prije jela čini da se osoba osjeća punijom, zadovoljnijom i manje gladnom poslije obroka.

Preporuka je dnevno piti litar i po vode, a već nakon mjesec i po do dva mjeseca može se očekivati smanjenje apetita i tjelesne težine.

Vlakna mogu smanjiti apetit, jer ona direktno utječu na bolju probavu i duže se zadržavaju u organizmu nego neka druga hrana. Kao nuspojava nastaje duži osjećaj sitosti i smanjen apetit.

Hrana s visokim sadržajem vlakana preporučuje se u redukcionim dijetama. U ovakvu hranu ubrajaju se: integralne žitarice, grah, leća, boranija, jabuke i avokado, bademi, čija sjemenke, povrće.

Vježbati treba prije obroka s obzirom na to da je vježbanje još jedan zdrav i efikasan način kontrole apetita. Rađen je veliki broj istraživanja kojima se definitivno potvrđuje da trening utiče na smanjenje apetita odmah nakon vježbanja, jer tada organizam ima smanjene količine grelina, hormona koji nas čini gladnima.

Posebno je poželjan HIIT (High-Intensity Interval Training), dakle intervalni trening visokog intenziteta.

Umjesto mliječne, uzmite crnu čokoladu. Pokazalo se da crna čokolada više potiskuje apetit u odnosu na mliječnu čokoladu.

Pored te očigledne pojave, jasno je da je crna čokolada zdravija varijanta s više antioksidanasa, a manje šećera. Crna čokolada se preporučuje u ishrani osoba koje žele smršaviti.

Pokazalo se da konzumiranje male količine đumbira u prahu smanjuje apetit i povećava osjećaj sitosti, najvjerovatnije zbog njegovog stimulativnog efekta na probavni sistem.

Đumbir u prahu možete naći u bilo kojoj boljoj prodavnici zdrave hrane. Kao svjež možete kupiti u većim marketima.

Jedite niskokaloričnu hranu, jer dijeta ne mora značiti gladovanje. Neke namirnice su bogate hranjivim materijama i energijom, ali imaju malo kalorija. To uključuje povrće, voće i integralne žitarice. Konzumiranjem velike količine niskokaloričnih namirnica duže se može zadržati osjećaj sitosti.