Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

AUTO STAR 2 GODINE NIJE HTIO DA UPALI: KAD JE AUTOMEHANIČAR SKINUO ČEP IZAŠLO JE NEŠTO ŠTO NIKAD NIJE VIDIO

YouTube je prepun videa s havarijama motora kao rezultat lošeg održavanja ili neodržavanja vlasnika automobila, često i zbog samog propuštanja intervala zamjene ulja.

I ovaj je videozapis vrlo brzo postao viralni hit, a snimio ga je automehaničar u jednoj radionici u Masačusetsu, Posebno je zanimljiv jer pokazuje neobičnu želatinoznu masu u karteru motora tek dvije godine starog Ševrolet.

Naime, automobil je dovezen u servis jer vlasnik nije mogao pokrenuti motor. Vjerovalo se da je problem u starteru, a osjetio se i miris paljevine.

Standardan proces kod detektovanja kvara je i ispuštanje ulja kako bi se napravila dijagnoza podmazivanja, koje ako je loše, ili nedovoljno, može dovesti do velike havarije.

Prvi problemi su uočeni već kod uklanjanja uljnog filtera, da nešto stvarno nije u redu s motorom bilo je jasno kada su skinuli čep za ispuštanje ulja, a nakon skidanja kartera imalo su šta i da vide! Gusta želatinozna masa nešto je što u servisu nikada nisu vidjeli.

Nakon što je mehaničar Brendan Tibolt postavio video na svoj Facebook profil, s pitanjem zna li neko kako je moguće da se ulje pretvorilo u želatinoznu masu, počela su nagađanja.

Uglavnom, vjeruje se kako je uzrok mješanje rashladne tečnosti i ulja, te da je uzrok pregrijavanje motora zbog isparavanja vode za hlađenje pri čemu toplina učvršćuje ostatak hemikalija poput propilen glikola ili etilen glikola, oba aktivna sastojka u većini antifriza i rashladnih sredstava, ovdje pomješano s uljem.

Propilen glikol može postati želatinozan u ekstremnim toplinskim uslovima, jer se koristi i kao emulgator… Imate li vi ideju kako se ovako što moglo dogoditi?

loading...