Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

AKO STAVITE CRNI LUK U FRIŽIDER PRIJE SJEČENJA DESIT ĆE SE NEŠTO GENIJALNO

Crni luk je jedinstveno povrće – izgleda da rastužuje čovjeka. Većini ljudi suze nesavladivo poteku svega nekoliko sekundi kad ga rasijeku.

Naučnike je godinama zanimala ova osobina crnog luka. Njegovim proučavanjem, otkrili su da se u crnom i bijelom luku odvija isti hemijski proces, ali sa različitim rezultatom.

I crni i bijeli luk su članovi porodice ljiljana – grupe cvjetnica koja uključuje krin sa njegovim visokim, raskošnim cvjetovima sličnim trubi.

Crni i bijeli luk su biljke lukovice. Kad se izvadi iz zemlje bujni mladi crni luk, sa vrhom nalik na travu, može se vidjeti mala glavica luka koja se skrivala ispod zemlje.Kad se sjecka ili gnječi glavica bijelog luka, jedan poseban enzim dolazi u dodir sa drugim hemijskim sastojkom u bijelom luku. Taj enzim preobraća ovaj hemijski sastojak u alicin.

Alicin je materija koja daje bijelom luku onaj ljuti miris koji ostaje na prstima i u dahu. Isto tako, kad se zasiječe crni luk, počinje da djeluje enzim koji je skoro isti kao onaj koji stvara alicin u bijelom luku.

loading...